keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Pohjustusta

Kaupunkiympäristössä kasvien kasvattaminen voi olla usein haastavaa. Sähköä voi saada kulumaan paljonkin, jos käytetään pelkästään sähkövalaistusta.

Siispä miksi emme käyttäisi apunamme sitä kustannustehokkainta luonnon valoa, eli aurinkoa. Auringon valo on ilmaista ja sitä riittää yllin kyllin pienellä pallollamme. Jokaisessa asunnossa on ikkunat, joista valo pääsee auttamaan meidän näköelimiämme havaitsemaan erinäisiä objekteja.

Sama valo auttaa kasveja tekemään fotosynteesiä, jonka avulla tapahtuu kasvua ja sitä myötä meille syntyy ravintoa. Tätä tarvitsemme elimistömme toiminnassa pysymiseen. Itse kasvatettu ruoka on herkullisuuden lisäksi myös terveellistä, sillä silloin tiedämme mitä aineita sen tuottamiseen on käytetty.


Vesiviljely on tehokas ja monipuolinen keino tuottaa ihmisten tarvitsemia ravintoaineita. Tätä voi soveltaa monella eri tavalla. Esimerkiksi Afrikassa monin paikoin viljelykelpoista maata ei ole, joten hydrofonisia sovelluksia käyttämällä on mahdollista tuottaa ravintoa monenlaisissa olosuhteissa.

Usein vesiviljelyssä tulee ongelmaksi ravintorikkaan veden siirtäminen kasveille. Vesipumput eivät tahdo kestää ravinnekuormaa, joka saattaa tukkeuttaa koko järjestelmän. Nykyään on yleistymässä ilmapumput, jossa vettä hapetetaan pumppaamalla siihen ilmaa. Tätä hyväksikäyttäen voimme myös siirtää vettä putkistossa.

Usein nettikaupoissakin myytävät vesiviljelyjärjestelmät ovat todella hintavia. Lisäksi olisi hyvä käyttää hyödyksi myös muuten kaatopaikalle joutuvia hyödykkeitä, kuten muovipulloja. Windowfarming:ssa tämäkin asia on otettu huomioon.

Tarkoituksena on rakentaa 1,5l muovipulloista kasvualusta mm. yrteille, salaatille ym. vesiviljelyyn soveltuville kasveille. Ravinnerikasta vettä hapetetaan ja kuljetetaan ylimmäiseen pulloon, josta se valuu aikanaan takaisin säiliöön.