perjantai 25. maaliskuuta 2011

Parannetut ohjeet

Nyt olisi puutarha toimintakunnossa. Parin päivän ajan jo on vesikin kulkenut muitta mukinoitta ylös asti. Tässä tuli sellainen onnistumisen tunne, että motivaatiota taas riittää! Siispä otimme ohjeiden kääntämisprojektin työn alle ja illemmalla tuli vielä laadittua Suomen näkökannalta ohjeenpoikasta. E:Menivät hukkaan, sillä sivusto käskettiin poistamaan.


Lisäksi tuossa ensimmäisessä blogauksessa ollut esittelyvideokin löytyy nyt suomenkielisillä teksteillä (cc päällä):

 

Nyt onkin sitten hyvä alkaa levittämään tietoisuutta tästäkin mahdollisuudesta! Korjausehdotuksia ja kehitysideoita otetaan mielihyvin vastaan!

torstai 24. maaliskuuta 2011

Paineongelmia

Kuplia syntyy, mutta harmittavan usein letkun väärälle puolelle. Melko yksilöitä näyttäisivät nuo tornit olevan. Oikeanpuoleinen toimii moitteetta vähäisemmälläkin paineella, mutta tuo vasen tahtoo taistella järkeni rajoja vastaan. Mahdollisesti pitänee tuota letkun pituutta ainakin säätää, kunhan saan viimeisen kivennäisvesipullon sisällön kurkustani alas.



Kuvassa näkyy nippuside, jonka avulla letkun saa pidettyä kireämmällä ja sitä myöten suorempana. Ei vaan passaa kiristää liian lujalle, jotta vesi pääsee kulkemaan vapaasti. Lisäsin myös vitamiiniporetablettipurkin korkit, jotta vesi ei pärskyisi minne sattuun ja putoilevat sorat eivät tukkisi järjestelmää.


Tässä kävi melkoinen mäihä, sain jopa putoavan vesipisaran kuvaan mukaan. Pullon sisällä on leikelty vanukaspurkki, jonka sisällä soraa. Siinäpä mainio kasvualusta viherkasveille!


Tällä hetkellä näyttäisi paras toimivuus olevan hieman yli puolivälin ilmapumpun säätimessä. Ääni ei ole vielä hirveästi häirinnyt. Enimmäkseen se melu peittyy veden virtaamisääniin. Olo on kuin sademetsässä eikä ilmankostutinta tarvitse erikseen. Enää puuttuu jättiläiskasvit, jotka nousee sitten tuosta sorasta!

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Porukassa on voimaa

Eilen saatiin kasattua ikkunapuutarha ihan ikkunalle asti. Oli siinä hommaa ja kirjaston ilmaiskonsertin jälkeen tuli uupumus ja uni tuli ennen kuin kerkesin tilannetta päivittelemään. Pätkin letkut ja testailin tuon veden virtauksen toimivuutta ja hyvinhän se toimi!





Tuo teippi oli kyllä mainio apu tiivistyksessä. Kierros kierteiden ympärille ja loppuihan se tippojen tippuminen! Sitten olikin aika kokeilla pullojen kiinnitystä ikkunaan ja muovinarujen solmiminen osoittautuikin toimivaksi ratkaisuksi.


On se nätti kuin sika pienenä. Hienoin asia kuitenkin oli iltapäivän talkoot, jossa pienessä ajassa rupattelun lomassa kasattiin koko komeus ikkunalle asti! 10 pullon kaiverruksessa olisi yksin mennyt koko päivä.


Siinä se aika menikin rattoisasti. Ikkuna sattui olemaan just eikä melkeen sopivan korkuinen neljälle kasvatuspullolle. Myöhemmin pitää vielä vähän siistiä noita naruja ja kärtsäillä solmut hieman tiiviimmäksi.


Siinäpä olisi sitten kahdeksalle kasville oiva alusta ruokkia yhtä kerrostalon asukkia ja ehkä muitakin. Tämä on kuitenkin jatkuva prosessi, joten tulevaisuudessa voi tehdä vaikka ja mitä hienosäätöä!


Siinähän se ensimmäinen salaatti jo kasvaakin. Tai riutuu ennemminkin. Tuli tuossa hommattua jo siemeniäkin sekä savisoraa, että pian onkin kylvön aika!

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Pullon maalausta

Suurin osa osista olisi nyt hankittuna ja aika pistää projektia eteenpäin. Etrasta löytyi 6/9,6mm PVC-letkua ja Kärkkäiseltä neulaventtiileitä ja maalia, sekä teippiä. Neulan kierteet sopivat hyvin ilmaletkun sisään ja tiivisteteipin avulla ei ensitestien perusteella vuotoa tapahtunut.










Maalin väriksi tuli sininen arvonnan perusteella. Nähtävästi tuo vaatii useamman kerroksen, jotta auringonvalo ei pääse juuria häiritsemään. Kostean ilman vuoksi maalin kuivuminen kestää melkoisen kauan. Muutama pullo on nyt maalissa ja kehittelin tuossa maalaustelineenkin keittiöjakkarasta.


Aika yksinkertainen operaatio. Spraypullolla nopeita vetoja ja samalla voi pyörittää pulloa jakkaran jalkaa vasten. Teippaus on myös helppoa: kietaisu suun ympärille ja etiketin reunaa pitkin.

Ensimmäisten vedenkuljetustestien perusteella homma toimii. Muutaman kerran piti puhaltaa letku tyhjäksi, jotta oikea paine löytyi ja todennäköisesti pumpulla saa suunnitellut kaksi 5 pullon tornia kiertämään. Positiivisilla fiiliksillä eteenpäin!

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Pientä edistystä


Hieman tuli taas motivaationpuuskaa, kun kauppareissulla silmääni osui roskikseen heitetty pyykinkuivausteline, jossa oli muoviset kuivausnarut. Oivien ripustimien lisäksi tuli taas vähän säästettyä luontoakin. Lisäksi mukana tuli muutamia kiinnittimiä.




Tässä on vielä jonkin verran suunnittelua ripustuksen suhteen, mutta yksinkertaisimmillaan se saattaisi onnistua vain pullon läpi narua vetämällä.




Tuli tuossa aiemmin huomattua, että noissa vitamiiniporetablettipurkkien korkeissa on pahviläpän sisällä jotain rakeita, luultavasti kuiviketta tms. Siispä pitää muistaa poistaa ne ennen lopullista asennusta. Luultavasti kasvit eivät tykkää tuollaisista ravinteista.



Lisäksi sain kuin sainkin kolvin ja puukon sekä erinäisten työkalujen avulla pullonkorkkiin reiän, vaikkakin ensimmäisestä kolosta tuli liian iso suhteutettuna minimaaliseen läpiviennin tiivisteeseen. Tämä 2€ läpivienti tuntuisi olevan hyvä ratkaisu ilman johtamisessa tankkipullon sisään.

 
Tuossa palikassa on hienona ominaisuutena pään kiristämisominaisuus, jossa sisällä oleva pusla puristuu ilmaletkun ympärille estäen veden valumisen pois. Alkutestien perusteella tarpeeksi kireälle väännettäessä korkista tulee todella tiivis. Vasemmalla on pumpun mukana tullut takaiskuventtiili, jotta ilma/vesi ei pääse pumppuun asti.

Tästä on hyvä jatkaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

torstai 17. maaliskuuta 2011

Pilotti-pullo

Noniin, nyt tuli postista Ilmapumppu. Petshopin verkkokaupasta tilasin, eikä mennyt kuin 2 päivää. Yhteishinnaksi tuli 2m 4/6mm ilmaletkun kanssa postikuluineen 29,30€. Laitteen paketissa oli myös kaksi takaiskuventtiiliä ja haaroitin.

Huvittava tapaus nämä kylkiäiset. Aikoinaan Saksasta levyjä tilatessa saattoi pakettiin eksyä pieni pullo alkoholipitoista juomaa. Nykyään tämä on markkinavoimien myllistyksen vuoksi katoava kansanperinne, mutta onneksi sitä osataan silti vielä vaalia. Pakettia avatessani kääntyi suupieleni kohti korvia kun huomasin sisällä olevan yllätyksen. Ei se määrä tai laatu, vaan ajatus.


Tämä pieni reptiliaani aiheutti pienen motivaatiopurskauksen, joten aloin rakentelemaan ikkunafarmiin esimerkkipulloa. Onneksi on muutama kaverikin vuosien varrella kertynyt, joten sain lahjoituksena useamman Saskia-pullon. Muotonsa ja värinsä puolesta tämä vaikuttaisi varteenotettavalta vaihtoehdolta.


Rakentelin aikani kuluksi pullon kapeampaan osaan sopivaa kasvualustaa mattopuukon suosiollisella avustuksella. Törmäsin tuollaiseen kapeampaan jogurttipurkkiin sattumalta ja yllättävän hyvin tuo tuntuisi sopivaan tähän tarkoitukseen. Kokeilemallahan selvää tuo paras vaihtoehto.

Siinä näkyy artistin kädenjälki melko selvästi. Pientä harjoittelua tämä vielä vaatii, mutta tekemällä oppii! Sama kaava toistuu myös itse pullon vapaan käden teippauksessa ja leikkelyssä. Kuitenkin loppujen lopuksi noita pitäisi kymmenisen kappaletta väsätä, että jossain vaiheessa jälkikin paranee.


Tuo pullon pohja olikin melkoisen paksua, että pari mattopuukon terän palasta siinä lenteli ennen kuin ahaa-elämys iski. Kaapissa lojuneelle vanhalle kolville oli sittenkin jotain käyttöä. Itse asiassa korkilla piirrettyjen ääriviivojen mukaan lämmitellessä toisen pullon sai kohtalaisen jämäkästi istumaan paikalleen.


Kuvassa pullon sisällä näkyvä vihreä korkki on yksi kokeilun arvoinen keino veden virtaamisen tasaamiseksi. Ainakin hanan alla testaillessa tuo osoittautui aika hyväksi ratkaisuksi. Tapanani on ollut joka aamu ottaa vitamiini poretabletin muodossa, joten putkiloita onkin kertynyt jo melko pino.


Siinäpä tämän päivän tuotoksia. Seuraavaksi olisi loppujen osien haaliminen ja sen jälkeen otamme porukkaa kasaan ja pystytämme koko komeuden pystyyn talkoovoimin. On varmasti vaivan arvoista!

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Pohjustusta

Kaupunkiympäristössä kasvien kasvattaminen voi olla usein haastavaa. Sähköä voi saada kulumaan paljonkin, jos käytetään pelkästään sähkövalaistusta.

Siispä miksi emme käyttäisi apunamme sitä kustannustehokkainta luonnon valoa, eli aurinkoa. Auringon valo on ilmaista ja sitä riittää yllin kyllin pienellä pallollamme. Jokaisessa asunnossa on ikkunat, joista valo pääsee auttamaan meidän näköelimiämme havaitsemaan erinäisiä objekteja.

Sama valo auttaa kasveja tekemään fotosynteesiä, jonka avulla tapahtuu kasvua ja sitä myötä meille syntyy ravintoa. Tätä tarvitsemme elimistömme toiminnassa pysymiseen. Itse kasvatettu ruoka on herkullisuuden lisäksi myös terveellistä, sillä silloin tiedämme mitä aineita sen tuottamiseen on käytetty.


Vesiviljely on tehokas ja monipuolinen keino tuottaa ihmisten tarvitsemia ravintoaineita. Tätä voi soveltaa monella eri tavalla. Esimerkiksi Afrikassa monin paikoin viljelykelpoista maata ei ole, joten hydrofonisia sovelluksia käyttämällä on mahdollista tuottaa ravintoa monenlaisissa olosuhteissa.

Usein vesiviljelyssä tulee ongelmaksi ravintorikkaan veden siirtäminen kasveille. Vesipumput eivät tahdo kestää ravinnekuormaa, joka saattaa tukkeuttaa koko järjestelmän. Nykyään on yleistymässä ilmapumput, jossa vettä hapetetaan pumppaamalla siihen ilmaa. Tätä hyväksikäyttäen voimme myös siirtää vettä putkistossa.

Usein nettikaupoissakin myytävät vesiviljelyjärjestelmät ovat todella hintavia. Lisäksi olisi hyvä käyttää hyödyksi myös muuten kaatopaikalle joutuvia hyödykkeitä, kuten muovipulloja. Windowfarming:ssa tämäkin asia on otettu huomioon.

Tarkoituksena on rakentaa 1,5l muovipulloista kasvualusta mm. yrteille, salaatille ym. vesiviljelyyn soveltuville kasveille. Ravinnerikasta vettä hapetetaan ja kuljetetaan ylimmäiseen pulloon, josta se valuu aikanaan takaisin säiliöön.