sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pavut kasvaa

Taas olisi aika päivitellä tilannetta. Farmi voi nyt hyvin, vaikkakin salaatti ja pinaatti ei tykännyt kasvaa pelkässä sorassa. On tullut hieman reissattuakin ja hyvin kärsii useamman päivän jättää pumppu pulputtamaan itsekseen. Vesi meinaa hieman sotkea ikkunaa, joten kokeilen tuollaista vedenohjaajaa letkun päähän. Ainakin jonkin verran se vähentää sivuääniä. Kyseessä on kukkakeppi.


Kuvat ovat nyt hieman tarkempia, kun sain hommattua uudemman kameran. Kuvaaminen valoa vasten on melko hankalaa, mutta hieman eri kulmista saa kokonaisuudesta jonkinlaisen kuvan.


Olisipa hienoa nähdä tällaisia useammassakin ikkunassa! Tuli napsittua kuvia myös pavuista, jotka kasvavat päivä päivältä pidemmäksi ja haaroja syntyy. Ei tarvitse keinovaloakaan käyttää, kun ilmat lämpenee.














Piti pistää vielä lisää salaattia ja pinaattia itämään kookoskuituun, jotta saa koko laitoksen hyötykäyttöön. Näin aloittelijana kokeilin myös laittaa pistokkaita juurtumaan, saapa nähdä miten käy.










Tuli tuossa oltua yhteydessä myös windowfarms.org -sivuston ylläpitäjän kanssa. Finland-ryhmään on tullut joku bugi, jota ei ilmeisesti voi korjata. Saan nähtävästi ylläpito-oikeudet sivustolle, joten tarkoitus olisi tehdä mm. uusi Suomi-ryhmä. Lisäksi nyt on työn alla suomenkielisten rakennusohjeiden lisääminen sivustolle ja muutakin pientä kehitystyötä.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

pH:t mitattu

Käytiin tuossa porukalla hakemassa kolmeen tornipariin osat lukuunottamatta pulloja ja pumppuja. Lisäksi hommattiin 2l bioseviaa ja pH-testeri, joka riittää n. 200 testiin. Sitten onkin aika pistää lannoitteet.


Pikaisella vilkaisulla näyttäisi pH olevan hieman korkea, mutta ei varmaankaan vielä hälyyttävä. Pinaatit ja lehtisalaatit kasvavat samassa tornissa ja tykkäävät samasta pH:sta, joten intuition kautta onnistuin valitsemaan jotain oikein. Pavut alkoivat jo nuutumaan ravinnon puuttesta, mutta onhan siemeniä vielä jäljellä.


Aamulla meinasi tulla aika vähän pitkäksi, joten kehittelin suojat tankkipulloille, joita ei ole maalattu ja ripustimen pumpulle. Rikkonainen henkari ei joutunutkaan vielä kaatopaikalle.


Ei se nätti ole, mutta tekijänsä näköinen!

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Pavut kasvussa

Edellisestä päivityksestä onkin jo aikaa, mutta ei tuossa hirveästi korjailtavaa ole ollutkaan. Pientä testailua oli tuossa varaajapullossa, sillä mitä enemmän vesi painaa letkun alaosaa (vedenpinnan korkeus), sitä vähemmän letku vuotaa ilmaa pohjasta. Lisäksi tarvittava työntöpaine voi olla matalampi. Sähköä säästyy ja vesi liikkuu jopa pumpun pienimmällä asetuksella.



Maali loppui sopivasti muiden pullojen kohdalla, pitää hakea lisää vielä näille varaajille. Kokeilin hieman erilaista lähestymistapaa letkun vetämisessä, eli tein reiän pullon pohjaan, josta letku juuri ja juuri mahtuu. Täyttäminen tapahtuu ylempään pulloon kaatamalla.



Kasvitkin ovat ihan mukavasti tykänneet kasvaa pelkällä niukalla auringonvalolla ajankohdasta riippuen. Pisin papu on jo yli 15cm pitkä!


Tästä on hyvä jatkaa! Mahdollisimman orgaanista lannoitetta vielä ja ehkä tulevaisuudessa kivivillakuutioita. Ihmeen hyvin nuo ovat pelkässä sorassa ja vedessä nousseet!