keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Puutarhan henkiinherätys

Pienen reissun jälkeen ikkunapuutarha on palautunut entistä ehompana takaisin, joten on aika taas kokeilla vesiviljelyn saloja. Aikaisemmin pidettiin muutaman ystävän kanssa työpaja, jonka ansiosta trendi leviää entisestään, kun perusajatus on jossain määrin tiedossa. Tosiaan useampi pää ajattelee yhtä monipuolisemmin, joten pienessä porukassa väkertäminen voi olla todella mieluisa kokemus.

Kolmikko odottaa valmistumista.
Tässä tauon aikana on myös sijainti vaihtunut keskustan huudeille, joten asiasta kiinnostuneiden on helppoa käydä tutustumassa ikkunaviljelyyn, opastustakin saa mm. Oulun Aikapankin kautta jota itsekin pidän yllä. Jonkin verran on ajan hammas purrut osaluetteloonkin, jota olisi tarkoitus kehittää ajan tasalle ja mahdollisesti myös kaupunkikohtaiseksi.

Vedonpoistajalla toteutettu korkkiratkaisu.
Ehkä hankalin kohta järjestelmässä on korkin tiivistäminen, kyseisessä mallissa reikä on sulatettu kolvilla ja muotoiltu puukolla. Pyöreäpäinen osa tiivistää neulan ja ilmaletkun, joten korkin alaosaan ei paljoa silkonia tarvitse laittaa. Toteutuksia on monenlaisia, tätäkään ei ole vielä testattu pidempiä aikoja.

Tällainen pienimuotoinen tee-se-itse-harrastelu on mainiota ajanvietettä ja oman ruoan kasvattaminen on sitä lähiruokaa parhaimmillaan. Ei lisäaineita, myrkkyjä, voi ihan itse päättää minkälaista ravintoa suuhunsa pistää. Tähän on ollut mahdollisuuksien mukaan suunnitteilla yhdistäminen esim. akvaarioon (aguaponics) sekä talvella mahdollisesti tarpeellinen LED-valaistus. Tulevaisuus näyttää!