sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Puutarhan sadonkorjuu

 Puutarha läksi talviteloille kaappiin, kun alkoi tulla hyönteisiä popsimaan lehtiä ja Villirucola sekä Tammenlehtisalaatti alkoivat kukkimaan. Lisäksi ravinteiden ja sopivan pumppausajastuksen löytymisen jälkeen korkeutta alkoi tulla salaattejä myöden ihan liikaa, jotta pieni kippo savipalleroineen pystyisi pitämään kasveja pystyssä.

Ylimmäisenä pari kukkaakin tuottanutta Villirucolaa, alempana Basilikaa ja Tammenlehtisalaatti muistuttaa enemmän tai vähemmän puuta. Ravinteita meni silmämääräisesti joka toinen täyttökerta, noin pari kertaa viikossa, ajastimessa 15min pumppausta tunnissa riitti aika hyvin näinkin kookkaille kasveille.

Puolentunnin on/off ajalla vihreää levää ei tullut pahemmin letkuihin, mutta puhdistaminen on aika näppärä homma kuumaa vettä laskemalla ja letkuja venyttelemällä. Alimpana loppukorjuun satoa, vihreää riitti pellillisen verran, vaikka useammat salaatit on riivitty jo aiemminkin. Kaikenkaikkiaan todella helppo projekti ylläpitää, bonuksena myös rauhoittava lorina, jotta hieman kaupungin keskelläkin voi kuulla "luonnon" ääniä.


Tämä onkin sitten viimeinen ikkunafarmiprojektini suomessa, kaikkien hölmöjen EU-kotkostusten kyseenalaistamaton hyväksyntä johtaa väistämättä katastrofiin. Ajatusrikokset ja vapaaehtoistoiminnan tappaminen on jo niin pitkällä, että ainoa järkevä ratkaisu tuntuisi olevan muutto järkevämpään ympäristöön. Sivistyneissä paikoissa osataan sentään arvostaa fiksuja ideoita ja lähes jokainen vastaantulija ei ole ajatuspoliisi.